ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλαστικές σακούλες: Πού πήγαν τελικά τα λεφτά από τα 6 σεντς των πωλήσεων  - Γιατί καταργήθηκαν και ποιο το παράδοξο  

Πλαστικές σακούλες: Πού πήγαν τελικά τα λεφτά από τα 6 σεντς των πωλήσεων  - Γιατί καταργήθηκαν και ποιο το παράδοξο  

Για τις χρεώσεις στις πλαστικές σακούλες και το ταμείο που δεν δημιουργήθηκε ποτέ, μίλησε στο ThemaOnline, ο πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης.

«Για 4,5 χρόνια πληρώναμε τις πλαστικές τσάντες 6 σεντς τη μία, για να πάνε τα λεφτά για βελτίωση του περιβάλλοντος αλλά τα λεφτά έμειναν στα ταμεία των σημείων λιανικής πώλησης», είπε συγκεκριμένα.

«Φανταστείτε πόσο είναι το κόστος, δεν δημιουργήθηκε ποτέ το ταμείο, δεν έβρισκαν ποιος θα το αναλάβει. Τις πληρώναμε δια νόμου υποχρεωτικά και τα λεφτά έμειναν στις επιχειρήσεις», συμπλήρωσε.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «τότε που έκλεισε το θέμα υπήρξε μεγάλη δημόσια αντιπαράθεση διότι δεν μπορούν οι καταναλωτές να πληρώνουν για ένα συγκεκριμένο σκοπό και τα χρήματα να μην πηγαίνουν για το σκοπό αυτό. Ζητήσαμε και ζητούμε ακόμα να μας πουν πόσα είναι αυτά τα χρήματα και ποιοι ευθύνονται»

Στη συνέχεια, βάση νόμου καταργήθηκαν τα υποχρεωτικά 6 σεντ και απαγορεύτηκαν τελείως οι λεπτές πλαστικές σακούλες των συγκεκριμένων προδιαγραφών.

«Τώρα βλέπουμε πιο χοντρές πλαστικές σακούλες και κάθε επιχείρηση μπορεί να τις πουλά και να τις χρησιμοποιεί. Η απαγόρευση αφορά συγκεκριμένες πλαστικές σακούλες», εξήγησε.

Το παράδοξο

«Οι υπεραγορές χρεώνουν 10 σεντ τη σακούλα πλέον. Είναι όμως οξύμωρο σχήμα γιατί απαγορευτήκαν οι λεπτές σακούλες και οι πιο χοντρές που διασπώνται πιο αργά στο περιβάλλον επιτρέπονται και τις πληρώνουμε τουλάχιστον 10 σεντ», κατέληξε.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος από την πλευρά του, κάνοντας δηλώσεις στο ThemaOnline, ανέφερε ότι «προσπαθήσαμε με την εισήγηση μας για την δημιουργία του ταμείου αλλά δεν κατέστη δυνατό»

«Τα 6 σεντ για κάθε σακούλα τα έπαιρνε η κάθε επιχείρηση και ήταν και ο κύριος λόγος που στο τέλος καταργήσαμε την λεπτή πλαστική σακούλα. Η εισήγηση μας για τη δημιουργία ταμείου δεν έγινε αποδεκτή και δεν συμπεριλήφθηκε στη νομοθεσία, η ιδέα αυτή δεν προχώρησε. Ήταν εκεί που υπήρχε σύγχυση γιατί δεν ήταν ξεκάθαρο που πήγαιναν τα λεφτά, συμπλήρωσε.

Καταλήγοντας, ο αρμόδιος στο Τμήμα Περιβάλλοντος, επισήμανε ότι «δημιουργήθηκε μια ασάφεια γύρω από το θέμα και είχαμε 2 επιλογές, είτε να γίνει ταμείο είτε να καταργηθούν οι λεπτές πλαστικές σακούλες, και έτσι και έγινε»

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top